Ring Alkmaar

Categorie├źn

  • Bereikbaarheid

De Ring Alkmaar is een cruciale verbinding voor inwoners, bezoekers en werkenden in de Regio Alkmaar. Daarnaast is het de draaischijf tussen de Metropool Regio Amsterdam en de kop van Noord-Holland en West-Friesland. In het kader van de verkeersveiligheid en doorstroming heeft SWECO in opdracht van gemeente Alkmaar onderzoek gedaan naar de huidige en de toekomstige verkeersstroom op de ring. De resultaten en oplossingsrichtingen van dit onderzoek zijn gepresenteerd. De raad van Alkmaar wil op korte termijn een aantal zaken aanpakken. Vanwege het regionale belang van de ring wordt er voor de langeretermijnzaken gewerkt aan het opstellen van een intentieovereenkomst Regio Alkmaar. 

Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar en de provincie zijn bestuurlijk in gesprek over de aanpak van de N242. Centraal staat de vraag: Hoe kunnen we het oplossen van verkeersknelpunten combineren met onderhoud aan de N242. Ook wordt er gesproken met het bedrijfsleven. 

Parallel gaat de provincie een trajectstudie uitvoeren voor de uitwerking van de N242  (Heerhugowaard/Verlaat).   

De Leeghwaterbrug komt in het gedane onderzoek naar voren als een van de toekomstige knelpunten aan de oostelijke kant van de Ring Alkmaar. De brug is cruciaal in de doorstroming van zowel het water- als wegverkeer.