Regio Alkmaar & Dutch Design

De “Dutch Design Week (DDW)”, een jaarlijks negendaags evenement in Eindhoven waar innovatie en inspiratie uit de voegen van de stad lijken te barsten. Elk jaar blijken er dingen te kunnen waarvan menig mens volledig stil wordt.

Het ketelhuisplein, op het oude bedrijventerrein van de Philips fabrieken, is een van de jaarlijkse locaties van de DDW. Dit jaar viel op deze locatie één werk op; The Exploded View Beyond Building. Het viel op omdat het de afmetingen had van een woonhuis maar ook omdat het vernoemd werd in elke ‘tip-lijst’ voor de DDW op het internet. Dit huis, gecreëerd door de Embassy of Biobased and Circular Building, is gebouwd van 100 verschillende natuurlijke materialen en reststromen. Denk hierbij aan keukenpanelen van paprikastengels, eieren en koffiedik, muren van mycelium (schimmel) en een toilet van de resten van rioolwater - in 3D geprint. Hiermee voegt het gebouw dus iets toe aan de natuur, in plaats van dat het er afbreuk aan doet. Daarbij biedt dit huis niet alleen de uitkomst voor het probleem van uitstoot in de bouw, maar biedt het ook een oplossing voor de woningnood; het staat namelijk binnen 10 dagen. Het is modulair opgezet en kan eigenlijk als lego-blokjes op- en afgebouwd worden, uitgebreid en verkleind worden, of volledig verplaatst worden.

Praktisch en duurzaam dus, dit huis. Maar hoe voelt dat nou? Een muur van schimmel of een lamp van bio-algen? Robin Veenman, projectleider duurzaamheid bij Regio Alkmaar, zocht dit uit. “Tijdens de rondleiding mocht iedereen alles aanraken en kregen we de kans om onze vragen te stellen aan de designers. Er is goed nagedacht over de hele ervaring die men heeft in het huis; zowel de binnen- als de buitenkant van het huis is een esthetische toevoeging. Daarbij voelt het hebben van de natuurlijke materialen om je heen erg zuiver en ‘gezond’. De lucht wordt dan ook gefilterd doormiddel van planten in plaats van ventilatoren, dus dit is ook echt gezonder.”

Uit de rondleiding en gesprekken gedurende de dag bleek dat een groot gedeelte van de materialen ook op grotere schaal reeds beschikbaar is of bij vraag zodanig geproduceerd zou kunnen worden. Dit is echter bij velen niet bekend. Aangezien Regio Alkmaar streeft naar het creëren van een gezondere en snellere woningbouw is het waardevol om in meer detail te kijken naar de materialen die gebruikt zijn in de Exploded View Beyond Building. Daarom zal Robin Veenman hier de komende tijd aandacht aan besteden door haarzelf meer te verdiepen in deze biobased materialen. Meer hierover zal tegen die tijd te vinden zijn op onze website.

 

Robin Veenman, Projectleider Duurzaamheid Regio Alkmaar