Regio Alkmaar door de ogen van Emile Roemer

Emile Roemer, waarnemend burgemeester Alkmaar én daarmee ook tijdelijk voorzitter Stuurgroep Regio Alkmaar deelt zijn blik op Regio Alkmaar

Regio Alkmaar is prachtig. Iedereen die hier werkt, woont en recreëert, weet dat. Het is een veelzijdig gebied, waar je kunt kiezen voor stedelijk wonen in Alkmaar en Heerhugowaard of voor landelijk in Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest en Langedijk. Er is werkgelegenheid te vinden in onder andere de (innovatieve) energiesector, landbouw en het toerisme. En in je vrije tijd is het heerlijk vertoeven in de natuur.

Op het gebied van wonen en daarmee ook bereikbaarheid moet in heel Nederland veel gebeuren. Samenwerking met de provincie is daarin broodnodig. Zowel op Regio Alkmaar als op Noord-Holland Noord (NHN) niveau. De samenwerking op NHN niveau blijkt uit de Woondeal en de Bereikbaarheidsvisie. Hierin biedt Noord-Holland Noord aan 60.000 woningen te kunnen realiseren, waarvan een groot deel in onze regio. En dat zijn natuurlijk woningen die voldoen aan de nieuwste normen op het gebied van duurzaamheid en klimaat. We zien het vervoer van en naar deze woningen het liefst zo duurzaam mogelijk en willen daarom sterk inzetten op fiets, bus en trein.

De provincie onderschrijft de Woondeal en de Bereikbaarheidsvisie en kiest daarbij voor binnenstedelijk bouwen, waar bestuurders en inwoners van dorpen de leefbaarheid belangrijk vinden. Zij willen daarom graag dat er in hun dorpen woningen voor de eigen jeugd gerealiseerd gaan worden. Als je vroegtijdig met de provincie om tafel zit, dan kom je wellicht tot een oplossing Het zo snel als mogelijk betrekken van de provincie in een traject is daarom zeer belangrijk.

Op het gebied van energie-innovatie kan en mag Regio Alkmaar zich beter gaan onderscheiden. Investa, het expertisecentrum voor vergassingstechnologieën, is uniek, loopt ver voor en de trots daarover kan beter verspreid worden, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Het is wel belangrijk om ook hier van samenwerking uit te gaan. Op meerdere plekken wordt gewerkt aan innovatie. Denk niet klein. Zoek elkaar op, leer van elkaar en word daar beter van. Dan wordt het voor andere bedrijven aantrekkelijk om zich in jouw nabijheid te vestigen.

Het is bijzonder dat ik hier mag zijn, dat ik mijn ervaring en netwerk kan gebruiken om Regio Alkmaar meer op de kaart te zetten. Met wonen en bereikbaarheid alleen onderscheid je je als regio niet, dus als ik Regio Alkmaar in de etalage mag zetten, dan zou ik kiezen voor de innovatie energie-industrie en toerisme