Reactie Regio Alkmaar tegen wijzigingen NS leidt tot kamervragen

Afgelopen zomer maakte de NS bekend welke wijzigingen zij voor ogen heeft voor de nieuwe concessie. Dat pakte voor grote delen van de regio Noord-Holland Noord en Zuid Kennemerland slecht uit. De nieuwe dienstregeling is wederom een achteruitgang na een lange lijst van eerdere verslechteringen van het treinproduct in Noord-Holland.

Zo is de reistijd op de trajecten Enkhuizen- Amsterdam en Den Helder-Amsterdam de afgelopen jaren steeds verder toegenomen en het aantal reismogelijkheden is in de spits op de Helderselijn en Westfriese lijn vanaf 2020 stelselmatig verlaagd: van 7 spitsintercity’s in de ochtend- en avondspits naar 2 over op de Helderse lijn.

Op de Westfriese lijn is het aantal spitsintercity’s teruggebracht van 5 naar 3. Reizigers tussen Hoorn-Alkmaar-Beverwijk en Haarlem zijn sinds 2016 aangewezen op de tragere stoptrein. Het aantal sprinters op de Zaanlijn (traject Uitgeest-Amsterdam) is grotendeels gehalveerd, evenals het aantal Intercity’s op het traject Alkmaar-Amsterdam in het weekend.

Naast al deze eerdere verslechteringen doen de nieuwe voorstellen daar weer een schep bovenop. De spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem komt voorlopig niet terug. Een trage, en in de spits overvolle trein is zwaar onder de maat voor de reizigers op dit drukke traject. Ook zijn er diverse verslechteringen op het traject Hoorn Kersenboogerd via Purmerend naar Schiphol doorgevoerd. Het voornemen is ook om op vrijdag tussen Alkmaar en Amsterdam een groot aantal treinen te schrappen en tussen Alkmaar en Den Helder een uurdienst in de avond (vanaf 22.30 uur) in te voeren.

Hierop is besloten dat Regio Alkmaar in samenspraak met Regio Noord-Holland Noord, Regio Westfriesland en de gemeenten Haarlem en Beverwijk tijdens de inspraakperiode een reactie indient bij de NS.

Deze reactie heeft inmiddels tot Kamervragen geleid in Den Haag. Het is nog even afwachten of naast de beantwoording van de staatssecretaris van I&W er ook nog over gesproken zal worden met de commissie.