Pilot slimme software voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december 2021 gaven de wethouders Energie en Duurzaamheid van Heiloo en Alkmaar het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Zorgplicht
Bedrijven hebben al langere tijd een zorgplicht om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Bedrijven worden hier steeds meer op aangesproken, daarnaast wordt ze gevraagd om hun energiebesparingen inzichtelijk en aantoonbaar maken. De Provincie Noord-Holland is daarom samen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de Regio Alkmaar een aantal pilots gestart. Tijdens deze pilots kunnen bedrijven met een dashboard direct aantonen hoeveel energie zij besparen. Het is belangrijk dat bedrijven weten dat deze verplichting er is en hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Slimme software
De eerste pilot startte op 17 december 2021 bij Volvo Ton van Kuyk op de Beverkoog in Alkmaar. De software van Hero Balancer stopt energieverspilling bij bedrijven en maakt de gemaakte energiebesparingen zichtbaar. Zo wordt er door de software rekening gehouden met het aan- en uitzetten van warmte per stuurbare ruimte. Het slimme algoritme speelt in op de weersomstandigheden, op de aanwezigheid van mensen en de warmtevraag van de gebruiker. De behaalde besparingen worden weergegeven op het dashboard van een app die te gebruiken is met de smartphone of computer.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Jack Ros, financieel directeur bij Volvo Ton van Kuyk: “Deze maatregel biedt ons de kans om tegen relatief geringe investering een vermindering aan gasverbruik te realiseren in onze bestaande huisvesting. Daarnaast past dit volledig in de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij en Volvo moeten nemen.”

Meer pilots

In 2022 starten er ook dergelijke pilots in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en in de gemeente Dijk en Waard. Per pilot worden steeds een ander bedrijf en andere software gecombineerd. Tijdens de pilots kunnen andere bedrijven meekijken om te zien hoe de software werkt en of de rapportages slim en zonder al te veel werk gerealiseerd kunnen worden. Het systeem is niet nieuw, maar het feit dat bedrijven nu mee kunnen kijken in een app is wel nieuw.

Verplichting

Bedrijven hebben een wettelijke plicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Hier wordt vaak nog onvoldoende navolging aan gegeven. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor een groot besparingspotentieel onbenut blijft. Energiebesparing is misschien wel de goedkoopste, makkelijkste en efficiëntste manier om CO2 te reduceren. De provincie vindt het daarom belangrijk hier de komende tijd veel aandacht aan te besteden. Zij ondersteunt dan ook graag de pilots om met slimme software inzichtelijk te maken met welke maatregelen op eenvoudige wijze energie kan worden bespaard.

Interesse?

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van deze pilot(s) kunnen contact opnemen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. De heer Nico Meester, projectmanager Verduurzaming bedrijventerreinen: nmeester@nhn.nl 06-13445447