Team E-Infra organiseert Kennissessie Zelflevering voor collega-ambtenaren

In onze (zes) gemeenten is er sprake van netcongestie: een overvol energienetwerk. Om ervoor te zorgen dat dit probleem zo min mogelijk effect heeft op onze taken én op onze inwoners en bedrijven, moeten we samen opzoek naar oplossingen. Hierover organiseren we op 16 mei een Kennissessie. Kom je ook?

De kennissessie wordt georganiseerd door Team E-infra van Regio Alkmaar en is op donderdag 16 mei van 09.30 uur tot 14.30 uur, in gemeentehuis Castricum. De sessie is speciaal voor collega’s van de gemeenten Alkmaar, BUCH en Dijk en Waard. Met als doel om samen mee te denken en praten over hoe we het probleem van netcongestie op kunnen lossen. Dagvoorzitter is Thijs Pennink.

Waarom deze Kennissessie Zelflevering?
We gebruiken steeds meer zonnepanelen om zelf energie op te wekken. We rijden steeds vaker in een elektrische auto, verduurzamen ons huis met een warmtepomp of elektrische kookplaat. En juist doordat we meer elektriciteit gebruiken én terug leveren, is het elektriciteitsnet nu vol en kan er niets meer bij: Netcongestie dus. Dit heeft direct gevolgen voor de economische groei van onze gemeenten: nieuwe bedrijven krijgen nu geen aansluiting meer en woningbouwprojecten kunnen niet gerealiseerd worden. Denk ook aan ons gemeentelijk vastgoed. Verduurzamen met een warmtepomp is niet meer zo makkelijk en het uitbreiden van ons wagenpark met elektrische (vracht)auto’s is nu niet mogelijk.

‘Zelflevering’ is een interessante oplossing
Bij Zelflevering, produceren we de energie die we nodig hebben zelf. Of we kopen het in bij een lokale producent, zoals bijvoorbeeld een energie-coöperatie. Ook zouden we de energie op kunnen slaan het en het gebruiken als we het nodig hebben.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van Zelflevering? Wat betekent dit voor de interne organisatie en vooral ook: welke politieke keuzes gaan er aan vooraf? In de kennissessie vertellen andere gemeenten en professionals hoe zij het nu al doen. En gaan we zelf aan de slag met het vraagstuk van onze eigen gemeenten.

Wat neem je mee?
Na de Kennissessie heb je meer kennis over wat zelflevering is en wat het oplevert. Je hebt inzicht in wat erbij komt kijken en inzicht in de stappen die we moeten doorlopen om het te organiseren.

We zijn op zoek naar jou!
Deze sessie is bedoeld voor ambtenaren in Regio Alkmaar die nu al betrokken zijn bij de energietransitie én voor collega’s die daar in de toekomst te maken gaan krijgen met zelflevering. Denk aan collega’s van Juridische Zaken (samenwerkovereenkomsten tussen gemeenten en energie-coöperaties), inkoop (voor de inkoop en aanbesteding van duurzame energie), databeheer (welke data is nodig voor dit plan en hoe verkrijgen we die), gebouwenbeheerders (voor het plaatsen van zonnepanelen), collega’s vergunningen, et cetera.

Wees erbij!
Meld je dan hier aan.

 

Vragen of opmerkingen? Mail dan naar viviennemassee@debuch.nl 

De Kennissessie Zelflevering is een initiatief van

Vivienne Massée,
Energiecoördinator BUCH
Regiocoördinator E-infra Regio Alkmaar

T 06 55 26 14 29 | E viviennemassee@debuch.nl