Afscheid van Hans Romeyn, een bevlogen bestuurder

Hans Romeyn stopt op 31 mei als burgemeester van Heiloo en daarmee ook als lid van de Stuurgroep Focusagenda Regio Alkmaar. ‘Ik ga ook die dag huppelend het gemeentehuis in en er weer huppelend uit.’ Deze woorden kenmerken een betrokken man. Voor Heiloo, waar hij blijft wonen, en voor Regio Alkmaar! 

Hij vindt het burgemeesterschap hartstikke mooi, maar ziet het als een functie. ‘De etiquette moet natuurlijk op formele momenten in acht genomen worden, maar ik ben één van de 24.000 inwoners van Heiloo en vind het fijn als mensen me bij mijn voornaam aanspreken. Dat maakt me wellicht een atypische burgemeester.’ Op deze manier hoorde hij altijd veel uit de samenleving. Na een kerkdienst koffiedrinken. Iets voor de start van een voetbalwedstrijd aankomen en iets later weggaan. Hij heeft getracht zich altijd aan afspraken te houden. Een 'nee’ is een teleurstellend antwoord maar de ontvanger weet wel dat er aandacht voor de vraag is geweest.  

Tijdens zijn wethouderschap in Velsen had hij, samen met de andere bestuurders van de IJmond en het bedrijfsleven, geregeld contact met de provincie, het Rijk en de Europese Unie. Dat was in Heiloo en de Regio Alkmaar niet zo. Dat was wennen. Voor hem staat het vast dat je als gemeente sterker wordt door jouw omgeving, de omliggende gemeenten. Vanuit Heiloo ben je met een half uur fietsen in de binnenstad van Alkmaar of op het strand van Egmond aan Zee. ‘Ook al zou alles in Alkmaar gebeuren, voorzieningen als een ziekenhuis en een hogeschool versterken ons ook.’  

In de laatste jaren ziet hij dat de regionale samenwerking sterker wordt. Met het in 2019 door alle zeven raden vaststellen van de Focusagenda is de weg voor de toekomst bepaald. In de realisatie van de afslag A9 bij Heiloo zie hij de sterkere samenwerking terug. Castricum en Alkmaar zien het belang van de afslag ook en hebben besloten daaraan bij te dragen.   

Hij ziet graag meer trots bij bestuurders en inwoners. Alkmaar is een historische stad, cultureel belangrijk. Daaromheen woon je aan zee of in prachtige polders. Er is hoogwaardige werkgelegenheid en een hele goede infrastructuur, zowel over de weg als het spoor. Het zou mooi zijn als bestuurders en alle 300.000 inwoners van de regio hun trots daarover uitdragen.  Zijn persoonlijke boodschap voor Regio Alkmaar is dan ook: 'Vervolg zelfbewust de ingeslagen weg. Zorg ervoor dat je echt een positie krijgt in Haarlem, Den Haag en Brussel’, en vervolgt hij met een glimlach, 'nodig de Koning of Koningin uit voor een bezoek aan de regio.’