Gedeputeerde Staten op bezoek in Regio Alkmaar: praten over regionale samenwerking en opgaven

Gedeputeerde Staten brachten vandaag een bezoek aan de Regio Alkmaar om te praten over regionale samenwerking en opgaven, zoals het woningtekort, stikstof en de problemen rondom het overvolle stroomnet.

In archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum spraken de 4 gedeputeerden Jeroen Olthof, Esther Rommel, Rosan Kocken en Jelle Beemsterboer en commissaris van de Koning Arthur van Dijk met de colleges van Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest.

Op het programma stonden 5 grote thema’s die spelen in de regio:

  • woningbouw en landelijk gebied
  • bereikbaarheid en leefbaarheid
  • energie en netcongestie
  • brede welvaart en ruimte
  • bestuurskracht en regionale samenwerking

De rode draad tijdens de gesprekken: hoe verhouden deze onderwerpen zich tot elkaar en hoe kunnen we als overheden samenwerken om met deze opgaven aan de slag te gaan?

Slimme oplossingen
In de middag bezochten de colleges van GS en de gemeenten het bedrijventerrein De Boekelermeer. Daar kregen ze bij onderzoeksinstituut InVesta een toelichting op de problemen rondom het overvolle stroomnet en mogelijkheden voor nieuwe energie (waterstof en groen gas). Door de razendsnelle ontwikkeling op het gebied van duurzame energie – denk aan zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen – groeit ook de vraag naar ruimte op het stroomnet. De vraag is alleen groter dan het aanbod, waardoor er knelpunten kunnen ontstaan. Ondernemers in de Boekelermeer proberen dit te voorkomen door met slimme oplossingen te komen en afspraken te maken over het stroomgebruik.