Pilot energietransitie: goede voorbeelden die werken. Wie volgt ?!

Afgelopen jaar werd op diverse bedrijventerreinen in de regio Alkmaar het startsein gegeven om op een slimme manier energieverbruik te reduceren middels het pilotprogramma ‘Slim besparen en aantonen’ waarbij bij 3 bedrijven - zeg: koplopers - in de regio Alkmaar aan het werk gingen. Data technologie speelt hierbij een belangrijke rol en het bespaart een onderneming enorm veel energiekosten op een eenvoudige manier.

Bijna nog belangrijker is de rol van deze koplopers: zij inspireren en overtuigen andere ondernemers om ook stappen zetten. Dus: op zoek naar een plan om stevig energie te besparen? Is dit wat voor jóuw onderneming?

 

Het belang van koplopers
In de energietransitie zijn koplopers cruciaal. Zij verduurzamen met ‘hart en ziel’ en zijn graag bereid om ervaring en wijsheid te delen. Deze ervaring en wijsheid is weer van groot belang voor diegenen die stappen willen zetten, maar nog vol vragen zitten. Een inkijkje krijgen in de keuzes en praktijk van een collega-ondernemer is dan zeer praktisch en waardevol.

Het belang van data
Verhalen van koplopers zijn belangrijk, maar zeker ook de cijfers. Wat kost het? Hoe lang duurt zoiets? Data geeft een extra en waardevol inzicht, maakt een verhaal compleet. Meten aan de dagelijkse praktijk is de verbeterde versie van papieren plannenmakerij, omdat er meteen inzichten ontstaan. Deze werkwijze noemen we living labs of fieldlabs.

Wie mogen we aanhaken?
Bij de pilot ‘Slim besparen’ zijn er 3 bedrijven die de koploperrol hebben opgepakt. Maar er zijn in onze regio talloze andere koplopers. Die koplopers haken we graag aan, geven we graag een podium. Is dat jouw onderneming? Samen gaan we dan werken aan de dagelijkse praktijk en zetten we een living lab op.

Overigens is dit niet alleen voorbehouden aan bedrijven; ook burgers kunnen gebruik maken van de expertise die we hier ontwikkeld hebben.