Regio Alkmaar dingt mee naar EU-onderzoek '15-Minutenstad'

Ook Londen en Lissabon zijn van de partij

De Regio Alkmaar is zeer geïnteresseerd in het concept van de ‘15-Minutenstad’ en heeft daarom bij de Europese Unie een voorstel ingediend om - samen met onder meer Londen en Lissabon - mee te kunnen doen aan een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de 15 minutenstad. 

Het concept van een '15-Minutenstad' behelst de ideale stedelijke situatie waarbinnen de meeste basisbehoeften en aanvullende wensen binnen het kwartier voor inwoners te bereiken zijn. Belangrijk uitgangspunt is hierbij dat auto’s wél onderdeel uitmaken van de stad, maar zeker niet de schaal of vorm bepalen. Dat doen namelijk de voetgangers en fietsers. 

In een 15-minutenstad kunnen inwoners op een afstand van 15 minuten wandelen of fietsen alle faciliteiten vinden die essentieel zijn voor hun levensonderhoud. Maar wat houdt dit nu precies in voor onze regio? En bijvoorbeeld: hoe (gemakkelijk) is dit te realiseren (in een bestaande) stad..?

Welke effecten ook heeft dit op het gebruik van de auto, de fiets, het openbaar vervoer en het lopen naar voorzieningen in de verderop gelegen wijken (suburbs).

Het voorstel is door de eerste ronde gekomen en nog deze zomer wordt duidelijk of we het onderzoek ook daadwerkelijk mogen uitvoeren.

Lees ook dit artikel in Stadszaken.

Meer weten over alle aspecten van Duurzame bereikbaarheid? Neem contact op met:

Martine Berkenbosch

Programmamanager Duurzame Bereikbaarheid | Regio Alkmaar
M 06 48 42 98 31
E mberkenbosch@alkmaar.nl