Deze zomer naar de kust

Heerlijke lange dagen, hogere temperaturen, de zomer is in nu echt in aantocht. Wie wil er nu niet ontspannen in de natuur?  Dus fijn richting onze prachtige bossen, duinen, stranden en de zee. In de ochtenden is het heerlijk om er de dag te starten. Het groen nog fris van de nacht, het strand nog koel en de zee kalm. Vanaf een uur of tien wordt het drukker, dan stroomt het strand vol met zonaanbidders, zandkasteelbouwertjes, zwemmers en andere sporters. Op de vele mooie terrassen wordt het gezelliger en gezelliger, met de topdrukte vaak aan het einde van de middag en het begin van de avond. Ook tijdens de zomeravonden is het bijzonder om op het strand te zijn. De warmte glijdt dan langzaam van de dag af, waarbij de in de zee zakkende zon voor een prachtig panorama zorgt.  

De bossen, duinen en stranden met een lengte van wel 29 kilometer lopen van Castricum aan Zee tot en met Camperduin. Natuurlijk bezoek je die het liefst duurzaam, dus wandelend of fietsend. Lukt dat niet, dan met het openbaar vervoer. Vanaf onze treinstations in Castricum en Alkmaar rijden deze zomer bussen naar Castricum aan Zee (nr.  868), Egmond aan Zee (nr. 165), Bergen aan Zee (nr. 166/866) en Camperduin (nr. 151). 

Op de topdagen staan onze dorpen aan zee vol, met filevorming tot gevolg. Dat geeft naast een slecht humeur ook problemen als hulpdiensten moeten uitrukken. Daarom denken we na over alternatieven, zoals een transferium of hub waarvandaan mensen met een elektrische fiets / scooter zelf verder reizen of met kleine elektrische busjes naar de kustdorpen gebracht worden. Een interessant voorbeeld om naar te kijken is de Texelhopper, een integraal vraaggestuurd openbaar vervoersysteem. Naast de vaste buslijn kan je op Texel deze hopper, een klein busje, reserveren via de website of app. Zo kan je als reiziger op meer dan honderd plekken instappen. 

Voor de gemeente Bergen wordt momenteel gewerkt aan een nieuw parkeerbeleid. De zomerdrukte op de wegen kan zij niet alleen oplossen; daarom wil ze dit samen met de regio Alkmaar en de provincie Noord-Holland oppakken. 

Naar overzicht